mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
23 Maj

Dlaczego warto jeść śniadania?

Znacie to powiedzenie?

„Śniadanie zjedz jak król, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi.”

To tak trochę pół żartem, bo tak naprawdę kluczem jest regularność spożywania posiłków. Wniosek jednak nasuwa się jeden – śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, a zaraz uzasadniam dlaczego tak jest.

~ Podczas odpoczynku nocnegometabolizm ulega spowolnieniu, a zadaniem śniadania jest jegoponowne pobudzenie - tak więc pominięcie śniadania lub jego długie odwlekanie powoduje spowolnienie metabolizmu.

Ponadto omijanie śniadań:

~ sprzyja pobudzeniu apetytu w godzinach wieczornych, a nawet może prowadzić do zajadania nocnego (często widać to u osób, które w ciągu dnia jedzą jak bardzo mało, a wieczorem nadrabiają ze zdwojoną siłą)

~ prowadzi do ciągłego podjadania, przez co zjada się znacznie większe ilości jedzenia i są to najczęściej niezdrowe przekąski (chipsy, paluszki, ciastka - czasami nawet nie pamiętamy, że coś zjedliśmy)

~ organizm zyskuje większe predyspozycje do odkładania tkanki tłuszczowej- organizm dostaje sygnał, by oszczędzać energię, w ten sposób spowalniając metabolizm. Dostarczane kalorie nie są zużywane na bieżąco, tylko magazynowane w postaci tłuszczu.

~ powoduje pogorszenie funkcji poznawczych (pamięci, koncentracji uwagi, zdolności uczenia się) – człowiek głodny pracuje znacznie mniej wydajniej. Wbrew pozorom nie dotyczy to jedynie pracowników fizycznych, którzy muszą mieć siłę w mięśniach do dźwigania.  Najwięcej energii w naszym organizmiezużywają nie mięśnie, ale mózg.

 

Niestety większość osób nie je śniadań, a uzasadnieniem jest „bo nie mam czasu”.

Tak naprawdę wybór należy do nas - albo narzekamy na brak energii i kłopoty ze zdrowiem, albo bierzemy zdrowie w swoje ręce i  tak sobie organizujemy czas, że np. wstajemy nieco wcześniej lub przygotowujemy śniadanie wieczorem.

 

Jak powinno wyglądać śniadanie?

śniadanie, aby było pożywne, musi zawierać wszystkie grupy pokarmów - zboża, białka, tłuszcze oraz dużą ilość warzyw (lub owoców, jeśli jest to wersja śniadania na słodko).

Przykładem może być:

- jajecznica z pieczywem pełnoziarnistym podana w towarzystwie warzyw i pestek dyni/nasion słonecznika/orzechów

- kanapki pełnoziarnistez szynką/serem/jakiem i warzywami,

- koktajl owocowy/warzywny z dodatkiem kakao, orzechów, siemienia lnianego,

- owsiankaz orzechami i owocami.

 

Na szczególną uwagę zasługują śniadania dzieci – bo albo nie jedzą ich wcale albo są to produkty, które bardziej przypominają słodką przekąskę: mleko ze słodkimi płatkami, kanapkę z nutellą, chałkę z dżemem czy słodki jogurt.

 

Śniadania z dużą ilością węglowodanów podnoszą ilość wydzielanej insuliny, co ponownie doprowadzi do spadku poziomu glukozy. U dzieci (ale również u dorosłych) będzie się to objawiać nadmiarem energii naprzemiennie z sennością. U dzieci przedszkolnych dochodzi do tego jeszcze płaczliwość.

 

Komponujmy śniadanie ze składników, które dadzą nam jak najwięcej oczekiwanych korzyści. I pamiętajmy, że zdrowie to nie tylko brak choroby, ale przede wszystkim dobre samopoczucie, które przejawia się energią i chęcią do podejmowania codziennych działań

Twój komentarz




POKAŻ