mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
14 Lip

Oleje roślinne, orzechy i nasiona jako doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

        

A dlaczego są one takie dla nas ważne?


- mają pozytywny wpływ na stan skóry (trądzik, łuszczyca, AZS),
- są szczególnie ważne dla kobiet w ciąży i rozwijającego się płodu, gdyż są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego,
- poprawiają pamięć, koncentrację oraz procesy myślowe,
- odgrywają ważną rolę w kwestii wystąpienia reakcji alergicznych - ich odpowiedni udział w diecie dzieci i dorosłych może zmniejszać ryzyko pojawienia się  reakcji alergicznych,
- bardzo korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy - regulują poziom cholesterolu i trójglicerydów,
- wykazują działanie przeciwzapalne (istotne w prewencji oraz leczeniu chorób), 
- regulują poziom glikemii (ważne dla osób zmagających się z cukrzycą lub ze stanem przedcukrzycowym),
- odgrywają także ważną rolę w zapobieganiu wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej oka, która jest związana z wiekiem.

 

 

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT) - tzw. omega-3 i omega-6 uznawane są za NIEZBĘDNE, a niestety nie mogą być syntetyzowane w naszym organizmie, ponieważ nie mamy takich enzymów. Dlatego właśnie musimy je dostarczać wraz z pożywieniem.

 

A więc gdzie ich szukać??


Ich doskonałym źródłem jest:
- olej z wiesiołka,
- olej z czarnuszki (jego minusem jest bardzo intensywny smak),
- olej z ogórecznika, 
- olej lniany oraz siemię lniane (uwaga: najlepiej świeżo zmielone i NIEODTŁUSZCZONE)
- orzechy (szczególnie włoskie) oraz pestki, jak i oleje z nich pozyskiwane, 
- tłuste ryby: łosoś, makrela, halibut, tuńczyk, śledź,
- tran, np. w kapsułkach

 

Przykłady zastosowania: do sałatek, surówek, do polania kaszy/ryżu/ziemniaków czy kanapki, bo UWAGA! są to oleje do stosowania NA ZIMNO, nie można na nich smażyć, piec, itp.

Wybierając źródła warto również zwrócić uwagę na zachowanie odpowiedniej proporcji w spożyciu kwasów z rodziny omega-6 i omega-3. Np. olej z pestek dyni jest bogatszy w omega-6, natomiast olej z wiesiołka w omega-3.
Prawidłowy stosunek omega-6 do omega-3 wynosi 4:1, na co zwracam szczególną uwagę ukłądając jadłospisy, gdyż odwrócenie proporcji sprawia, że dieta staje się bardziej prozapalna. 

Zawsze zachęcam do używania chociaż jednego rodzaju oleju, będącego źródłem WNKT, gdyż dodatek jedynie 1-2 łyżeczek do kóregokolwiek z posiłków z pewnością korzystnie wpłynie na nasze zdrowie. 

 

Twój komentarz




POKAŻ