Składniki na 1 porcję:
4 suszone daktyle
30 g mleka
75 g twarogu chudego
75 g jogurtu naturalnego
3 kostki gorzkiej czekolady
Kilka orzeszków do posypania
Sposób przygotowania:
Daktyle zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na godzinę do namoczenia.
Ser biały zblendować z jogurtem i ksylitolem na gładką masę.
Daktyle odcedzić (nie wylewać mleka). Zmiksować je blenderem, dodając taką ilość mleka z wcześniejszego namaczania, by otrzymać gładką masę.
Orzeszki posiekać.
Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
W pucharku układać kolejno: warstwę serową, karmel z daktyli, kolejną warstwę serową, itp. Całość polać czekoladą i posypać orzeszkami.
1 porcja to około 300 kcal
Bialko: 22g
Weglowodany: 31g
Tłuszcze: 11g
Twój komentarz