mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
12 Maj

KARMEL, CIASTKO, CZEEEEKOLAAAADAAAA, czyli TWIX w wersji FIT

Błyskawiczne batoniki, które w smaku są nawet lepsze niż orygnalne batony Twix 

I z pewnością... dużo, dużo zdrowsze i bardziej odżywcze.

Idealnie sprawdzą się jako zdrowa, słodka przekąska do kawy.

Składniki

Ciastko
– 40 g mąki owsianej
– 40 g mąki kokosowej
– 30 g syropu daktylowego lub miodu
– 70 ml mleka roślinnego lub zwykłego

Nadzienie
– 120 g daktyli
– 2 łyżeczki masła orzechowego 100%

Polewa
– 50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie
Ciastko
Do miski wsypujemy obie mąki. Wlewamy syrop daktylowy/miód oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy przez papier do pieczenia i wycinamy prostokąty na wzór spodów do batonika. Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia.

Nadzienie
Daktyle zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na około 15 minut. Następnie bardzo dokładnie odsączamy. Blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy. Smarujemy wystudzone spody batoników.

Polewa:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, którą polewamy nasze batoniki.

 

Twój komentarz




POKAŻ