Składniki
Ciastko
– 40 g mąki owsianej
– 40 g mąki kokosowej
– 30 g syropu daktylowego lub miodu
– 70 ml mleka roślinnego lub zwykłego
Nadzienie
– 120 g daktyli
– 2 łyżeczki masła orzechowego 100%
Polewa
– 50 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
Ciastko
Do miski wsypujemy obie mąki. Wlewamy syrop daktylowy/miód oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy przez papier do pieczenia i wycinamy prostokąty na wzór spodów do batonika. Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Nadzienie
Daktyle zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na około 15 minut. Następnie bardzo dokładnie odsączamy. Blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy. Smarujemy wystudzone spody batoników.
Polewa:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, którą polewamy nasze batoniki.
Twój komentarz