Składniki:
Masa serowa:
8 jajek
1200 g twarogu półtłustego (z dużej kostki)
150 g masła
125 g ksylitolu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki rodzynek namoczonych w alkoholu
Polewa:
60 g ksylitolu
20 g kakao ciemnego
20 ml wody
20 g masła
Sposób przygotowania:
Masa serowa:
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną masę - odstawiamy.
W misce łączymy ksylitol z żółtkami, dodajemy twaróg, miękkie masło i mąkę ziemniaczaną - wyrabiamy na głądką masę. Następnie dodajemy ubite białka i lekko mieszamy. Dodajemy bakalię i wylewamy na tortownicę - pieczemy około 50 min w 180 st C.
Sernika nie wyciągamy od razu z piekarnika, tylko trzymamy go około 15 min w wyłączonym piecu.
Gdy ciasto ostygnie polewamy polewą.
Polewa:
Składniki na polewę gotujemy na wolnym ogniu przez 5 min.
Twój komentarz