Składniki na ciasto:
120 g mąki pszennej lub orkiszowej
20 g mąki kokosowej
60 g twarogu półtłustego
40 ml mleka
2 białka (z jajek wielkości L)
Składniki na nadzienie:
190 g twarogu półtłustego
2 żółtka (z jajek wielkości L)
Łyżka ksylitolu
ok. 250 g truskawek
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zmiksować robotem kuchennym lub zagnieść ciasto ręcznie. Schłodzić w lodówce przez ok 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na papierze do pieczenia na kształt przypominający koło. Składniki na nadzienie zmiksować (poza truskawkami, które pokroić w plasterki). Przełożyć na rozwałkowane ciasto, zostawiając 2-3 cm wolnego ciasta od brzegu. Na masę serową ułożyć truskawki. Wolne brzegi ciasta założyć do środka, lekko dociskając, aby się zlepiły. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 25-30 minut.
Smacznego
Twój komentarz