mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
28 Wrze

Moooocno czekoladowe ciasto z fasoli

Uwielbiam je z 4 powodów
1) Jest pyszne (bo czekoladowe, a jestem miłośnikiem czekolady )
2) Jest zdrowe (dostarcza spora ilość białka roślinnego)
3) Jest sycące (m. in. właśnie przez ww. białko)
4) Jest błyskawiczne w przygotowaniu

Składniki na ciasto :
3 czubate łyżki naturalnego kakao
100 gramów orzechów włoskich
4 czubate łyżki miodu
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oliwy
2 duże dojrzałe banany
1 szczypta soli
4 jaja całe
2 puszki fasoli czerwonej

Polewa
1 gorzka czekolada
4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto oprócz orzechów zmiksować na gładką masę.
Następnie dodajemy pokruszone orzechy i przemieszac.
Prostokątna blaszkę (np. Jak do chleba) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.
Ciasto pieczemy 45-50 min. w 180 st C.
Gdy się upiecze wykładamy ciasto z foremki aby się nie zaparzylo.

Polewa: czekoladę rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka i polewamy ostudzone ciasto.

Twój komentarz




POKAŻ