- Najlepiej wybierać chleb pełnoziarnisty na zakwasie.
- Warto kierować się zasadą:im krótszy skład tym lepiej.
- Aby upiec chleb potrzebne są tak naprawdę tylko 4 składniki: mąka, woda, zakwas/drożdże, sól+ ewentualnie "zdrowe" dodatki np. siemię lniane, orzechy, nasiona słonecznika, pestki dyni, otręby czy czarnuszka.
- Warto też zwrócić uwagę na kolor pieczywa - żytnie pieczywo powinno mieć odcień szaro-brązowy.
Czy zakup ciemnego pieczywa gwarantuje nam dobry skład?
Niestety niekoniecznie.
Producenci często dodają masę innych dodatków do wyrobu pieczywa, w celu poprawy smaku, struktury czy koloru.
Jak wybrać dobry chleb? Co nie powinno znaleźć się w składzie?
- tłuszcz
- cukier dodany: występujący pod nazwami cukier, glukoza, syropy np. syrop glukozowo-fruktozowy
- stabilizator: guma celulozowa E468 (może być przyczyną wzdęć, bólu brzucha)
- guma guar E412 (bardzo dobrze wiążę wodę, podwyższając lepkość, dzięki czemu możliwe jest wytworzenie struktury pieczywa podobnej do tradycyjnej)
- barwniki (karmel, słód jęczmienny)
- konserwanty (dodawane przede wszystkim do pieczywa pakowanego w folię, w celu przedłużenia świeżości chleba)
- stabilizatory
Jeżeli na pieczywie, które chcemy kupić nie ma informacji z jakich składników został zrobiony chleb, warto wiedzieć, że mamy pełne prawo poprosić pracownika sklepu/piekarni, aby udzielił nam takich informacji.
Twój komentarz