mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
16 Paź

Jakie pieczywo jest najlepsze?

Podstawą racjonalnego żywienia są produkty zbożowe, które są dobrym źródłem energii. Istnieje wiele mitów dietetycznych dotyczących spożywania pieczywa, dlatego rozprawmy się z nimi i wyjaśnijmy, jak wybrać takie, aby służyło naszemu zdrowiu :)

  1. Najlepiej wybierać chleb pełnoziarnisty na zakwasie.
  2. Warto kierować się zasadą:im krótszy skład tym lepiej.
  3. Aby upiec chleb potrzebne są tak naprawdę tylko 4 składniki: mąka, woda, zakwas/drożdże, sól+ ewentualnie "zdrowe" dodatki np. siemię lniane, orzechy, nasiona słonecznika, pestki dyni, otręby czy czarnuszka.
  4. Warto też zwrócić uwagę na kolor pieczywa - żytnie pieczywo powinno mieć odcień szaro-brązowy.

 

Czy zakup ciemnego pieczywa gwarantuje nam dobry skład?

Niestety niekoniecznie. sad

Producenci często dodają masę innych dodatków do wyrobu pieczywa, w celu poprawy smaku, struktury czy koloru.



Jak wybrać dobry chleb? Co nie powinno znaleźć się w składzie?

  • tłuszcz
  • cukier dodany: występujący pod nazwami cukier, glukoza, syropy np. syrop glukozowo-fruktozowy
  • stabilizator: guma celulozowa E468 (może być przyczyną wzdęć, bólu brzucha)
  • guma guar E412 (bardzo dobrze wiążę wodę, podwyższając lepkość, dzięki czemu możliwe jest wytworzenie struktury pieczywa podobnej do tradycyjnej)
  • barwniki (karmel, słód jęczmienny)
  • konserwanty (dodawane przede wszystkim do pieczywa pakowanego w folię, w celu przedłużenia świeżości chleba)
  • stabilizatory


Jeżeli na pieczywie, które chcemy kupić nie ma informacji z jakich składników został zrobiony chleb, warto wiedzieć, że mamy pełne prawo poprosić pracownika sklepu/piekarni, aby udzielił nam takich informacji.

Twój komentarz




POKAŻ