Składniki:
- 160g ksylitolu
- 4 jajka
- 160g zimnego masła
- 400g mąki (u mnie pół na pół zwykła z pełnoziarnistą)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Kilka kropel aromatu waniliowego
- 1400g obranych jabłek, bez gniazd nasiennych
- Cynamon – ilość wedle uznania (u mnie sporo)
- 1-2 łyżki bułki tartej
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st C. Formę (35 (lub40) x24x6) wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić.
- 100g ksylitolu zmiksować na puder, przesypać do miseczki i odstawić
- Do miski wrzucić 4 żółtka, masło, mąkę, proszek do pieczenia, 40g kyslitolu, aromat i wyrobić ciasto (najlepiej przy pomocy miksera).
- Z powstałego ciasta odważyć 500g, następnie rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Ponakłuwać widelcem i piec około 15 min (180 st C).
- Z pozostałej części ciasta uformować kulkę i włożyć do zamrażarki.
- Jabłka zetrzeć na tarce/pokroić/zmiksować (ja miksowałam, ale zostały niewielkie cząstki), dodać 20g ksylitolu, cynamon i podgotować w rondelku.
- Podpieczony spód posypać bułką tartą, następnie wyłożyć masę jabłkową i równomiernie rozprowadzić.
- Białka ubić z dodatkiem soli, następnie dodać wcześniej zrobiony puder i wymieszać. Masę wyłożyć na jabłka.
- Pozostałą część ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać po wierzchu.
- Ciasto piec 45 min w 180 st C.
Przepis jest delikatną modyfikacją przepisu „KLASYCZNY JABŁECZNIK” z Thermomixowego Cookido (cukier -> ksylitol [ale mniejsza ilość], odrobinę zmniejszyłam ilość masła, zmieszałam mąkę zwykłą z pełnoziarnistą)
Twój komentarz