mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
01 List

Zupa z dyni i ziemniaków

Jesienna, rozgrzewająca potrawa :) 

  • 0,5 kg dyni, najlepiej Hokkaido
  • 250 g ziemniaków
  • 20 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 50 gram mleka kokosowego z puszki

 

Sposób przygotowania: 

 

  1. Usunąć nasiona z dyni, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  2. W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.
  3. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut.
  4. Następnie dodać pomidory z puszki. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.
  5. Można posypać uprażpnymi pestkami dyni i papryczką chili

Twój komentarz




POKAŻ