Choć nie ma jednoznacznych danych naukowych, co do konkretnych zaleceń dietetycznych u dzieci ze spektrum autyzmu (ASD) to z własnego doświadczenia i obserwacji rodziców można wysunąć pewne wnioski.
U dzieci z autyzmem znacznie częściej niż u dzieci zdrowych występują różnego rodzaju dolegliwości przewodu pokarmowego: biegunki, zaparcia, przewlekłe bóle brzucha, wzdęcia, wymioty.
Najpopularniejszą i najczęściej stosowaną dietą u dzieci z ASD jest dieta bezglutenowa i bezkazeinowa.
W kilku badaniach naukowych stwierdzono, że wykluczenie glutenu (pszenica, żyto, jęczmień) oraz kazeiny(produkty mleczne) eliminuje lub znacząco zmniejsza biegunki, zaparcia i bóle brzucha.
W niektórych pracach zaobserwowano nawet, że dzieci, u których wdrożono taki model żywienia, funkcjonują lepiej pod względem psychospołecznym(kontakt wzrokowy, poprawa funkcji społecznych i poznawczych).
Tę obserwację potwierdzali mi również rodzice dzieci, z którymi pracowałam. Choć nie ma się co dziwić, że jak ustają dolegliwości przewodu pokarmowego to od razu lepiej się funkcjonuje w różnych obszarach.
Uwaga: przed wprowadzeniem diety bezglutenowej powinno się wykluczyć najpierw celiakię.
Oprócz eliminacji glutenu i kazeiny warto wspomnieć, że z diety należy wykluczyć/znacznie ograniczyć również cukier i produkty przetworzone.
Czyli podsumowując zasady diety w autyzmie: „3x BEZ”
- Bez glutenu
- Bez kazeiny
- Bez cukru
Obok diety ważne jest również, by zadbać o odpowiednią jakośćMIKROBIOTY JELITOWEJ
W badaniach zauważono, że u dzieci z ASD mikrobiota zawiera więcej bakterii patogennych (Clostridium, Bacteroides) a mniej flory probiotycznej (Bifidobacteria, Lactobacillus). Stąd zasadne jest równieżrozważenie terapii probiotycznej.
Twój komentarz