mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
19 Gru

Chlebek bananowy

Czarne banany - zepsute??

Nie ale dużo dojrzalsze i przez to dużo słodsze (bo skrobia zawarta w bananie wraz z dojrzewaniem rozkłada się do cukrów prostych, stąd ich słodki smak)

 

Składniki:

  • 80g miękkiego masła
  • 350 g dojrzałych bananów
  • 2 jajka
  • 100g maślanki naturalnej
  • 50g ksylitolu (oryginalnie w przepisie jest 100-150g cukru, ale ja miałam wręcz czarne banany więc z taką ilością ksylitolu wyszedł i tak słodki)
  • 240g mąki (dałam pół na pół zwykłej i pełnoziarnistej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szczypta soli

 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zmiksować. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec 50-60 min w 180 st C (lub do momentu aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy – u mnie było to 65 min).

 

Całość ok. 2200 kcal

Jeśli podzielimy na 12 kawałków: 1 kawałek - 180 kcal

Twój komentarz




POKAŻ