mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
19 Gru

Placki ziemniaczane (pieczone) z sosem jogurtowym i wędzonym łososiem

Placki ziemniaczane z piekarnika to nawet o połowę mniej kalorii niż ich standardowa, smażona wersja. 

Idealnie smakują z sosem jogurtowym i wędzoną rybą. 

Składniki na 2 porcje (1 porcja około 400 kcal)

  • 500g ziemniakow
  • Cebula
  • Czosnek
  • Pół pęczka koperku
  • 1 jajo
  • 50g mąki (pół na pół zwykłej i pelnoziarnistej)
  • Sól, pieprz

Sos

  • Jogurt naturalny (najkorzystniej skyr dla podbicia białka)
  • Czosnek, koperek, sól, pieprz
  • + 100g łososia wędzonego

 

Sposób przygotowania

  1. Skladniki na placki zmiksować, piec w piekarniku około 30-40 minut, w 180 st C.
  2. Skladniki na sos wymieszać.
  3. Placki posmarować sosem, na wierzch położyć łososia, skropic cytryna.

Twój komentarz




POKAŻ