mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
01 Luty

Makaron z soczewicą w sosie pomidorowym

Wegetariański obiad dla zabieganych, ale uszczęśliwi kubki smakowe nawet "niewegetarian" :)

Czego potrzebujemy (składniki na 3 porcje) 
200g soczewicy
1 papryka
500 ml passaty pomidorowej
Pół cebuli
Czosnek - ilość wedle uznania
1 łyżka oliwy
Przyprawy: zioła, kurkuma, papryka ostra, pieprz, sól, przyprawa do dań ze staczkow (opcjonalnie)
100g makaronu pelnoziarnistego

 

 

Sposób przygotowania:
Soczewice płuczemy i gotujemy 20 min z dodatkiem majeranku (ja ugotowałam wczoraj wieczorem).
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę, po chwili dodajemy soczewice, pokrojoną paprykę, zalewamy passata, dodajemy czosnek i przyprawy, podduszamy około 20 min.
W tym czasie ugotować makaron al dente. Podawać razem z sosem.

 

1 porcja: około 400 kcal

Twój komentarz




POKAŻ