mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
15 Luty

Smalec/pasta z fasoli z chrupiacymi skwarkami

Idealnie smakuje z chrupiacym pieczywem i ogórkiem kiszonym 

Składniki:

— 1 puszka białej fasoli
— 1 spora cebula
— 1 średnie jabłko
— 4 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
— sól, pieprz, majeranek
— ząbek czosnku
— 4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:
1. Oliwę rozgrzewam na patelni lub w rondelku z grubym dnem.

2. Cebulę i jabłko obieram. Szatkuję na drobno i wrzucam na rozgrzaną oliwę.

3. W międzyczasie fasolę odcedzam i blenduję na idealnie gładką pastę. W połowie blendowania dodaję 3 łyżki zimnej wody, aby masa nie była zbyt gęsta.

4. Do jabłka i cebuli dodaję przeciśnięty czosnek i wszystko podsmażam ok 5 minut.

5. Gdy cebula lekko zarumieni się, dodaję 4 łyżki nieugotowanej kaszy gryczanej i wszystko razem podsmażam ok 10 minut, co jakiś czas mieszając, aby nie doprowadzić do przypalenia.

6. Gdy wszystkie składniki podsmażą się, dodaję je do masy fasolowej.

7. Wszystko intensywnie mieszam i doprawiam solą, majerankiem i sporą ilością czarnego pieprzu.

8. Wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie smalec jest gotowy do jedzenia! 

 

3 komentarze

Magda  -  05 kwietnia, 2020 o godz. 06:17 odpowiedz

Pani Kasiu, a ile to może być suchej fasoli? Jaka jest wartość kcl całości potrawy?

Dobry Dietetyk Katarzyna Oskroba-Buńko  -  05 kwietnia, 2020 o godz. 07:06 odpowiedz

Pani Magdo, mniej więcej o połowę mniej :) Wartość kaloryczna takiej potrawy to ok. 250 kcal/100g produktu :)

Magda  -  05 kwietnia, 2020 o godz. 10:03 odpowiedz

Dziękuję:)

Twój komentarz




POKAŻ