mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
22 Luty

SERNIK Z CZEKOLADOWĄ KRUSZONKĄ

  

Kruszonka:

130g mąki owsianej (zmiksowane płatki owsiane)

50g masła  lub oleju kokosowego

3 łyżki ksylitolu

3 łyżki gorzkiego kakao

1 jajo

1 łyżka otrąb owsianych

 

Składniki wsyp do miski i miksuj, aż powstaną lepiące okruszki. Podziel na 2 części uformuj z nich kule, owiń papierem do pieczenia i włóż do lodówki na 30 minut do schłodzenia.

Dno formy (ok. 15-20 cm średnicy) przykryj 1 częścią ciasta, lekko je ugniatając. Piecz przez ok. 10 minut w 180 st C.

 

Masa serowa:

500 g mielonego sera twarogowego chudego/półtłustego

2 jaja

Ziarenka z 1 laski wanilii/kilka kropel aromatu waniliowego

4 łyżki ksylitolu

Szczypta soli

 

Białka ubij z solą na puszystą pianę.

Żółtka zmiksuj z ksylitolem. Ciągle miksując, dodawaj do nich porcjami ser i ziarenka/krople wanilii. Na koniec przełóż do masy ubite białka i delikatnie wymieszaj szypułką.

Na zapieczony spód wylej masę serową, na niej ułóż kolejną warstwę czekoladowej kruszonki i piecz ok. 45-50 min w 180 st C.

 

1 komentarz

:)  -  07 kwietnia, 2020 o godz. 10:18 odpowiedz

Wygląda pysznie, zjadłabym na podwieczorek :)

Twój komentarz




POKAŻ