SKŁADNIKI
- 1 filet z kurczaka
- 3 garści rukoli
- 1 pomarańcza
- 1/2 owocu granatu
- 40g orzechów pekan lub włoskich
SOS
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
Sposób przygotowania:
- Składniki sosu wymieszać w kubeczku, doprawić solą i pieprzem.
- Filet z kurczaka pokroić na plastry, doprawić solą, wysmarować oliwą i położyć na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować po 4 minuty z dwóch stron.
- Kawałki kurczaka posmarować łyżką sosu i dalej grillować przez ok. 1,5 minuty na nieco mniejszym ogniu, przewrócić na drugą stronę, posmarować kolejną łyżką sosu i grillować jeszcze przez ok. 1 minutę po czym zdjąć z patelni i odłożyć. Pozostały sos wykorzystać do sałatki.
- Rukolę opłukać na sitku, odcedzić, osuszyć i przełożyć do miski.
- Pomarańcze obrać i wyfiletować (ostrym nożem wykroić cząstki miąższu pomiędzy błonkami), z reszty pomarańczy wycisnąć sok i zachować go do sosu.
- Owoc granatu pokroić na ćwiartki i wyłuskać ziarenka. Orzechy lekko zrumienić na patelni, grubo posiekać.
Twój komentarz