mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
19 Kwie

Placki twarogowe z owocami

Szybkie i baaaardzo sycące placki polecają się na posiłek 


Skladniki na 2 porcje:
 - 250g twarogu chudego/półtłustego
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pelnoziarnistej/owsianej/innej
- 1 łyżka miodu/ksylitolu
- Dodatki: u mnie był to jogurt, borówki i banan

Sposób przygotowania:
1) Wszystkie składniki na placki zmiksować.
2) Nakładać porcje ciasta (po ok. 2 łyżki) na rozgrzaną, suchą patelnię (np. teflonową, naleśnikową) i rozprowadzić je po powierzchni formując kształtnego placka.
3) Zmniejszyć ogień do minimum i smażyć przez ok. 3 minuty lub aż od spodu będą delikatnie zrumienione na złoto. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez ok. 2 minuty.
4) Na talerzu dołożyć dodatki

***aby były bardziej puszyste można najpierw ubić białka jaja na sztywna pianę i wówczas dodać do reszty składników. - ja natomiast robiłam szybsza⏰ wersję i też wyszły dobre 

1 porcja: około 350 kcal

Twój komentarz




POKAŻ