Składniki:
-mały brokuł
-2/3 średniej papryki czerwonej
-1/2 średniej cukinii
-1 mała, młoda marchewka
-kulka sera mozzarella light
-szklanka gęstego jugurtu naturalnego
-jajko
-60g makaronu razowego ( użyłam rurek, taki miałam)
-łyżeczka majeranku
-1/2 łyżki ziół prowansalskich
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki
-spora ilość czosnku (ilość wedle uznania)
-sól ziołowa, kolorowy pieprz
Przygotowanie:
1) Makaron ugotować al dente.
2) Brokuły podzielić na różyczki i gotować na parze przez 5 min
3) Cukinię przedzielić wzdłuż na pół i pokroić na talarki, to samo zrobić z obraną marchewką.
4) Paprykę pokroić w drobną kostkę.
5) Roztrzepać jajko z ziołami, solą i pieprzem. Dodać jogurt i czosnek, wymieszać.
6) Warzywa, makaron i 3/4 jogurtu wymieszać ze sobą, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać resztką sosu.
7) Na zapiekance poukładać pocięty ser mozzarella w cienkie plasterki, posypać słodką papryką.
8) Piec 20 min w 180*C, funkcja termoobieg 170*C.
Twój komentarz