Przepis na 4 porcje:
- Pęczek botwinki z buraczkami
- Sok z ½ cytryny
- 2 szklanki bulionu (lub wody z przyprawami)
- 1 litr kefiru
- Pęczek szczypiorku
- Pęczek rzodkiewek
- Pęczek koperku
- 4 górki gruntowe
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- Łyżka ksylitolu/cukru
- 6 średnich ziemniaków ugotowanych
- Przyprawy do smaku: pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Buraczki pokroić w niewielką kostkę, botwinkę oraz liście drobno posiekać. Następnie do garnka wlać bulion, wrzucić warzywa, dodać ksylitol i sok z cytryny i gotować około 15 min do momentu, kiedy botwinka będzie miękka. Następnie zdjąć z ognia i ostudzić. Rzodkiewkę oraz ogórki pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypior i koperek posiekać. Schłodzoną botwinkę połączyć z kefirem, dodać rzodkiewkę, ogórki, szczypior i koperek. Całość doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Podawać z jajami i ziemniakami.
- 1 porcja: około 400 kcal
Twój komentarz