Składniki na 1 porcje:
- 2 garści szpinaku swiezego
- 150g truskawek
- 50g sera halloumi
- 10g płatków migdałowych
- 1 lyzeczka oliwy
Sos
- 1 lyzeczka oliwy
- Odrobina tartego imbiru
- Sok z cytryny - do smaku
- Pol lyzeczki miodu
Przygotowanie
- Szpinak opłukać, osuszyć, posiekać na kawałki, ułożyć na półmiskach.
- Truskawki opłukać, osuszyć, oderwać szypułki i pokroić na połówki. Ułożyć na szpinaku.
- Ser halloumi pokroić na plasterki. Rozgrzać patelnię grillową, polać ją oliwą i położyć plasterki sera halloumi. Grillować przez ok. 2 minuty na średnim ogniu, do czasu aż ser od spodu pokryje się brązowymi paskami i zacznie łatwo odchodzić od patelni. Podważyć łopatką i przewrócić na drugą stronę, powtórzyć grillowanie tylko trochę krócej. Dodać do sałatki.
- Wymieszać w miseczce starty imbir, miód, oliwę, sok z cytryny, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Polać po sałatce. Po wierzchu posypać zrumienionymi płatkami migdałów.
1 porcja: ok. 350 kcal
Twój komentarz