
Składniki (około 14 dużych ciasteczek):
- 60 g masła
- 100 g ksylitolu/erytrolu
- 2 rozkłócone jajka
- 70 g mąki owsiane (lub zmiksowane samodzielnie płatki owsiane na mąkę)
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
- 200 g płatków owsianych górskich
- 50 g gorzkiej czekolady do posmarowania lub pokruszonej i dodanej do środka ciasteczek
Przygotowanie:
- W misce utrzeć masło z erytrolem/ksylitolem na jednolitą masę.
- Stopniowo dolewać jajka, ciągle mieszając.
- Przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia/sodą dodać do masy i delikatnie wymieszać.
- Dosypać płatki owsiane (i kawałki czekolady jeśli chcemy ciasteczka z kawałkami czekolady) i dokładnie wymieszać.
- Rękoma formować z masy ciasteczka i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180* około 15 minut. Studzić na kratce.
Jesli chcemy ciasteczka z polewa czekoladowa wówczas po wystudzeniu spód ciasteczek posmarować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (musimy dodać dodatkowa ilość czekolady) - ja robiłam bez i też wyszły dobre
Twój komentarz