mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
17 Sier

Cukinia faszerowana mieloną wołowiną i kurkami

Sezon na cukinię i kurki w pełni 

Skladniki na 1 porcję

  • 1 cukinia (około 400g)
  • Wołowina mielona – 150g (można użyć innego mięsa)
  • Masło klarowane – 5g
  • Cebula – pół małej sztuki
  • Czosnek – ilość do smaku
  • Natka pietruszki – ilość do smaku
  • Przyprawy: sól, pieprz, cynamon, kolendra, kurkuma, kmin, papryka – ilość do smaku
  • Przecier pomidorowy – 45g
  • Kurki (lub pieczarki) – 60 – 100g
  • Jajo – 1 sztuka

 

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na 2 części. Usunąć miąższ wyjąć łyżeczką pozostawiając około 1 centymetrowy brzeg miąższu przy samej skórce. Miąższ posiekać. Łódeczki z cukinii oprószyć solą, pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. W międzyczasie przygotować farsz. Zmielone mięso włożyć do miski i doprawić solą oraz pieprzem. Na patelni roztopić masło, włożyć posiekaną cebulę i smażyć przez 2 minuty, pod koniec dodać starty czosnek. Dodać posiekany miąższ cukinii, natkę pietruszki, doprawić. Smażyć, mieszając przez około 5 minut. Dodać przecier i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Odstawić z ognia, dodać opłukane, osuszone i pokrojone kurki oraz zmielone mięso. Wymieszać, następnie dodać jajko i znów wymieszać doprawiając w razie potrzeby solą i pieprzem. Podpieczone łódeczki wypełnić powstałym farszem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 40 minut.

 

1 porcja: 400 kcal

Twój komentarz




POKAŻ