Składniki na 16 porcji :
- 250g mleka
- 30g świeżych drożdży
- 70g miodu/cukru (nie ksylitolu! bo nie urośnie ciasto)
- 250g mąki pelnoziarnistej
- 250g mąki zwykłej
- Kilka kropel aromatu waniliowego
- 2 żółtka
- 80g masła
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka oleju do natluszczenia miski
Nadzienie
- 340g jagód
- 30g miodu/erytrytolu/ksylitolu
- 25g skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże i miód/cukier i mieszać. Gdy drożdże się rozpuszcza dodać mąkę, aromat, żółtka, masło, sól i wyrabiać ciasto.
- Wyrobione ciasto przełożyć do natluszczonej olejem miski, przykryc ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia ok. 1 godzinę.
- Po tym czasie wyrosniete ciasto podzielić na 16 części (ok. 60g każda), uformować kule, umieścić na oprószonym mąką blacie i odstawić do wyrośnięcia na około 15 min.
Nadzienie:
- Jagody wymieszać z miodem/erytrytolem/ksyliotolem oraz mąką.
- Każdą kulę lekko rozplaszczyc dłonią, na środek nałożyć czubatą łyżkę jagodowego nadzienia i zlepic brzegi, formujac podłużne bułeczki.
- Jagodzianki ułożyć na blasze zachowując 3-4 cm odstępy i odstawić do wyrośnięcia na 20 min.
- Rozgrzać piekarnik do 200 st C. Pięc 12-16 min.
- Upieczone jagodzianki wyjąć i przełożyć na kratę do ostudzenia.
1 jagodzianka około 200 kcal więc śmiało można jako przekąska do kawy
Twój komentarz