mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
02 Sier

Jagodzianki

Czego w sezonie na jagody nie może zabraknąć??

JAGODZIANEK!!

Składniki na 16 porcji :

  • 250g mleka
  • 30g świeżych drożdży
  • 70g miodu/cukru (nie ksylitolu! bo nie urośnie ciasto)
  • 250g mąki pelnoziarnistej
  • 250g mąki zwykłej
  • Kilka kropel aromatu waniliowego
  • 2 żółtka
  • 80g masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka oleju do natluszczenia miski

Nadzienie

  • 340g jagód
  • 30g miodu/erytrytolu/ksylitolu
  • 25g skrobi ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania

  1. Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże i miód/cukier i mieszać. Gdy drożdże się rozpuszcza dodać mąkę, aromat, żółtka, masło, sól i wyrabiać ciasto.
  2. Wyrobione ciasto przełożyć do natluszczonej olejem miski, przykryc ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia ok. 1 godzinę.
  3. Po tym czasie wyrosniete ciasto podzielić na 16 części (ok. 60g każda), uformować kule, umieścić na oprószonym mąką blacie i odstawić do wyrośnięcia na około 15 min.

Nadzienie:

  1. Jagody wymieszać z miodem/erytrytolem/ksyliotolem oraz mąką.
  2. Każdą kulę lekko rozplaszczyc dłonią, na środek nałożyć czubatą łyżkę jagodowego nadzienia i zlepic brzegi, formujac podłużne bułeczki.
  3. Jagodzianki ułożyć na blasze zachowując 3-4 cm odstępy i odstawić do wyrośnięcia na 20 min.
  4. Rozgrzać piekarnik do 200 st C. Pięc 12-16 min.
  5. Upieczone jagodzianki wyjąć i przełożyć na kratę do ostudzenia.

 

1 jagodzianka około 200 kcal więc śmiało można jako przekąska do kawy

Twój komentarz




POKAŻ