mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
30 Wrze

Dyniowa sałatka z serem pleśniowym

Idealna kolacja na jesienne wieczory

Składniki

  • 1 dynia hokkaido (około 2kg)
  • 1łyżeczka suszonego tymianku (lub inne wedle uznania)
  • 100g orzechów włoskich
  • 125g niebieskiego sera pleśniowego
  • oliwa z oliwek (około 2 łyżki)
  • sól i pieprz do smaku


Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Dynię dokładnie myjemy, przecinamy na pół i łyżką wyciągamy ze środka pestki. Następnie dynię kroimy w kostkę, nie musi być drobna, ani równa, ważne żeby wygodnie się jadło :) Dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pędzelkiem smarujemy oliwą i posypujemy tymiankiem. Wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut, miękkość możemy sprawdzać widelcem. Upieczoną dynię wyjmujemy z piekarnika i wkładamy do miski. Posypujemy całość orzechami włoskimi i pokruszonym serem. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Twój komentarz




POKAŻ