Składniki na 4 porcje:
- 1 kg dyni, miąższu
- 1 marchew
- 1 cebula
- Czosnek – ilość do smaku (u mnie prawie cała główka)
- 4 szklanki wody
- Sól, pieprz, chilli, inne do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kubek jogurtu naturalnego (najkorzystniej skyr, by podbić białko)
Dodatkowo
- 4 kromki chleba razowego z masłem i czosnkiem
W głębokim garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać startą/zmiksowaną dynię i marchewkę, zalać wodą i dodać przyprawy. Gotować około 30 min, następnie wszystko zmiksować i dodać zahartowany jogurt. Chleb posmarować masłem i zapiec w piekarniku. (można dodatkowo wierzch posmarować czosnkiem).
1 porcja: 300 kcal
Twój komentarz