mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
30 Sty

Zapiekanka ryżowa a’la gyros

Pyszna i szybka w przygotowaniu 

Składniki:

  • 2 torebki ryżu basmati
  • 400g fileta z kurczaka/indyka (lub dowolnego innego mięsa)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża papryka
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 puszka kukurydzy
  • 120g sera mozzarelii (tarty lub kulka) /można dodać dowolny inny ser
  • 80g ketchupu
  • 40g majonezu
  • 40g jogurtu naturalnego
  • Przyprawy: przyprawa do gyrosa, pieprz, zioła do smaku

 

 

  1. Mięso umyć, pokroić i doprawić, smażyć na rozgrzanej oliwie.
  2. Ryż ugotować al dente, ostudzić i przełożyć do miski.
  3. Ogórki i paprykę pokroić, kukurydzę przepłukać - dodać do ryżu.
  4. Ketchup, majonez i jogurt wymieszać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (opcjonalnie doprawić piprzem i ziołami). Sos dodać do reszty składników.
  5. Przełożyć również mięso i dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać startym serem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stC, ok. 20 min.

Twój komentarz




POKAŻ