Składniki:
- 2 torebki ryżu basmati
- 400g fileta z kurczaka/indyka (lub dowolnego innego mięsa)
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża papryka
- 3 ogórki konserwowe
- 3 ogórki kiszone
- 1 puszka kukurydzy
- 120g sera mozzarelii (tarty lub kulka) /można dodać dowolny inny ser
- 80g ketchupu
- 40g majonezu
- 40g jogurtu naturalnego
- Przyprawy: przyprawa do gyrosa, pieprz, zioła do smaku
- Mięso umyć, pokroić i doprawić, smażyć na rozgrzanej oliwie.
- Ryż ugotować al dente, ostudzić i przełożyć do miski.
- Ogórki i paprykę pokroić, kukurydzę przepłukać - dodać do ryżu.
- Ketchup, majonez i jogurt wymieszać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (opcjonalnie doprawić piprzem i ziołami). Sos dodać do reszty składników.
- Przełożyć również mięso i dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać startym serem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stC, ok. 20 min.
Twój komentarz