Co potrzebujemy?
Ciasto:
- 100g masła
- 80g ksylitolu (w orygnalnym przepisie jest 110g cukru)
- 180g biszkoptów okrągłych
Masa jogurtowa
- 5 jaj
- szczypta soli
- 750g jogurtu naturalnego
- 250g serka mascarpone
- 40g kaszy manny
- ekstrakt z wanilii
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Biszkopty rozdronić na mniejsze kawałki i wymieszać z wcześniej rozpuszczonym masłem - wyłożyć na dno tortownicy (średnica 24 cm). - piec 15 min w 180 stC.
Masa jogurtowa
- Ksylitol zmilić na puder, następnie dodać żółtka, jogurt, serek mascarpone i ubijać. Następnie dodać kaszę manną, esktrakt i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
- Białka jaj ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli i następnie dodać do reszty masy - delikatnie wymieszać.
- Masę przelać do tortownicy - piec 20 min w 180 stC, po tym czasie zmniejszyć do 160 stC i piec kolejne 1h 5min.
Sernik początkowo mocno urósł, następnie opadł - ale i tak smak meegaa dobry i delikatny.
Składniki podane na 16 porcji - 1 porcja około 200 kcal
Przepis pochodzi z Thermomixowego Cookido "sernik jogurtowy"
Twój komentarz