mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
26 Marz

Sernik jogurtowy

Pyszny, delikatny i przede wszystkim szybki w przygotowaniu 

Co potrzebujemy?
Ciasto:

  • 100g masła
  • 80g ksylitolu (w orygnalnym przepisie jest 110g cukru)
  • 180g biszkoptów okrągłych

Masa jogurtowa

  • 5 jaj
  • szczypta soli 
  • 750g jogurtu naturalnego
  • 250g serka mascarpone
  • 40g kaszy manny
  • ekstrakt z wanilii 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania

  1. Biszkopty rozdronić na mniejsze kawałki i wymieszać z wcześniej rozpuszczonym masłem - wyłożyć na dno tortownicy (średnica 24 cm). - piec 15 min w 180 stC.

Masa jogurtowa

  1. Ksylitol zmilić na puder, następnie dodać żółtka, jogurt, serek mascarpone i ubijać. Następnie dodać kaszę manną, esktrakt i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
  2. Białka jaj ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli i następnie dodać do reszty masy - delikatnie wymieszać. 
  3. Masę przelać do tortownicy - piec 20 min w 180 stC, po tym czasie zmniejszyć do 160 stC i piec kolejne 1h 5min. 

 

Sernik początkowo mocno urósł, następnie opadł - ale i tak smak meegaa dobry i delikatny. 

 

Składniki podane na 16 porcji - 1 porcja około 200 kcal 

Przepis pochodzi z Thermomixowego Cookido "sernik jogurtowy"
 

Twój komentarz




POKAŻ