- Filet z dorsza/mintaja/miruny/soli, około 400 - 500g
- 1 butelka passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- liście bazylii (opcjonalnie)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka ksylitolu/cukru
- 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
- 2 łyżki oliwy sok z cytryny
- Sól, pieprz do smaku
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek - zeszklić. Następnie zalać passatą pomidorową, dodać ocet jabłkowy, ksylitol, doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną bazylią. Gotować około 10 min. Następnie gotowy sos przelać do naczynia żaroodpornego, ułożyć polędwiczki z ryby, polać oliwą,doprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i piec 20 - 25 min, 180 stC.
Podawać z ryżem/kaszą/ziemniakami i dowolną surówką.
Twój komentarz