mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
04 Marz

Ryba zapiekana w pomidorach

Szybki i smaczny przepis na piątkowy obiad 

  • Filet z dorsza/mintaja/miruny/soli, około 400 - 500g
  • 1 butelka passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • liście bazylii (opcjonalnie)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ksylitolu/cukru
  • 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
  • 2 łyżki oliwy sok z cytryny
  • Sól, pieprz do smaku

 

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek - zeszklić. Następnie zalać passatą pomidorową, dodać ocet jabłkowy, ksylitol, doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną bazylią. Gotować około 10 min. Następnie gotowy sos przelać do naczynia żaroodpornego, ułożyć polędwiczki z ryby, polać oliwą,doprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i piec 20 - 25 min, 180 stC.

Podawać z ryżem/kaszą/ziemniakami i dowolną surówką.

Twój komentarz




POKAŻ