Składniki na 12 porcji:
- 80g miękkiego masła
- 350g mocno dojrzałych bananów
- 2 jajka w temp. pokojowej
- 100g maślanki naturalnej w temp. pokojowej
- 50g ksylitolu (w oryginalnym przepisie jest 100-150g cukru, ale banany mocno nadadzą słodycz)
- 240g mąki pszennej (można dać pół na pół razowej i zwykłej, ja dałam zmiksowane płatki owsiane - w momencie robienia ciasta zorientowałam się, że nie mam pszennej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyzeczki esktraktu z wanilii
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować. Przelać do keksówki dł. 25 cm i piec w rozgrzanym do 180 stC piekarniku 50 - 60 min.
1 porcja: około 200 kcal
Przepis z Thermomixowego Cookidoo "słodki chlebek bananowy"
UWAGA DLA OSÓB Z CUKRZYCĄ I INSULINOOPORNOŚĆIĄ:banany mocno dojrzałe mają zdecydowanie wyższy indeks glikemiczny. Te osoby powinny wybierać banany mniej dojrzałe, zielonkawo-żółte.
Ale!!jeśli zjedzą kawałek(!) takiego ciasta w towarzystwie np. maślanki naturalnej/jogurtu naturalnego czy też dołożą orzechy (zasada: węglowodany łączymy z białkiem i/lub tłuszczem - to zapewniam że się nic nie stanie :) Nie popadajny w skrajności.
Twój komentarz