mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
05 Marz

Słodki chlebek bananowy

Smaczny sposób na wykorzystanie zbyt dojrzałych bananów 

 

Składniki na 12 porcji: 

  • 80g miękkiego masła 
  • 350g mocno dojrzałych bananów 
  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • 100g maślanki naturalnej w temp. pokojowej
  • 50g ksylitolu (w oryginalnym przepisie jest 100-150g cukru, ale banany mocno nadadzą słodycz)
  • 240g mąki pszennej (można dać pół na pół razowej i zwykłej, ja dałam zmiksowane płatki owsiane - w momencie robienia ciasta zorientowałam się, że nie mam pszennej) 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 2 łyzeczki esktraktu z wanilii 
  • 1 szczypta soli 


Sposób przygotowania: 
Wszystkie składniki zmiksować. Przelać do keksówki dł. 25 cm i piec w rozgrzanym do 180 stC piekarniku 50 - 60 min.

 

1 porcja: około 200 kcal 

Przepis z Thermomixowego Cookidoo "słodki chlebek bananowy" 

 

 

UWAGA DLA OSÓB Z CUKRZYCĄ I INSULINOOPORNOŚĆIĄ:banany mocno dojrzałe mają zdecydowanie wyższy indeks glikemiczny. Te osoby powinny wybierać banany mniej dojrzałe, zielonkawo-żółte.

Ale!!jeśli zjedzą kawałek(!) takiego ciasta w towarzystwie np. maślanki naturalnej/jogurtu naturalnego czy też dołożą orzechy (zasada: węglowodany łączymy z białkiem i/lub tłuszczem - to zapewniam że się nic nie stanie :) Nie popadajny w skrajności. 

Twój komentarz




POKAŻ