Składniki na 4 porcje (po około 450 kcal):
- 400g fileta z kurczaka
- 40g skrobi ziemniaczanej
- Pół ananasa – około 250g po obraniu
- 200g marchewki
- 2 papryki czerwone
- 20g korzenia imbiru
- 2-3 ząbki czosnku
- Ocet ryżowy (choć ja dałam sok z cytryny bo nie miałam octu)
- 40g ksylitolu
- 20g oliwy
- Sól, pieprz do smaku
- 50g ketchupu
- + 2 woreczki ryżu (u mnie basmati)
Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, dodać mąkę i wymieszać. Ananasa i paprykę pokroić w kostkę, marchewkę pokroić w cienkie paski (ja obrałam obieraczką do warzyw). Czosnek i imbir zetrzeć na tarce. W filiżance wymieszać ocet/sok z cytryny, ksylitol + dodać trochę wody.
W woku rozgrzać oliwę, dodać kurczaka, obsmażyć, dodać starty imbir i czosnek. Następnie dodać pokrojone warzywa i ananasa, zalać zawartością filiżanki, gotować kilka minut. Na koniec dodać ketchup, wymieszać. Podawać z ugotowanym al dente ryżem.
Twój komentarz