mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
26 Sty

Kurczak słodko-kwaśny z ryżem

  

Składniki na 4 porcje (po około 450 kcal):

  • 400g fileta z kurczaka
  • 40g skrobi ziemniaczanej
  • Pół ananasa – około 250g po obraniu
  • 200g marchewki
  • 2 papryki czerwone
  • 20g korzenia imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Ocet ryżowy (choć ja dałam sok z cytryny bo nie miałam octu)
  • 40g ksylitolu
  • 20g oliwy
  • Sól, pieprz do smaku
  • 50g ketchupu
  •  
  • + 2 woreczki ryżu (u mnie basmati)

 

Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, dodać mąkę i wymieszać. Ananasa i paprykę pokroić w kostkę, marchewkę pokroić w cienkie paski (ja obrałam obieraczką do warzyw). Czosnek i imbir zetrzeć na tarce. W filiżance wymieszać ocet/sok z cytryny, ksylitol + dodać trochę wody.

W woku rozgrzać oliwę, dodać kurczaka, obsmażyć, dodać starty imbir i czosnek. Następnie dodać pokrojone warzywa i ananasa, zalać zawartością filiżanki, gotować kilka minut. Na koniec dodać ketchup, wymieszać. Podawać z ugotowanym al dente ryżem.

Twój komentarz




POKAŻ