- 1 kg wołowiny
- 1 duża papryka
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki pszennej (około 40g)
- 4 łyżki oliwy
- 500 ml wody
- przyprawy i zioła: po 1 łyżeczce soli i słodkiej papryki; pół łyżeczki ostrej papryki; 1/3 łyżeczki pieprzu; 2 nieduże listki laurowe; 3 ziarna ziela angielskiego
Mięso pokroić w kostkę, oprószyć mąką. Na patelni mocno rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić mięso, podsmażyć. Następnie zawartość patelni przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy (oprócz soli). W międzyczasie na patelni rozgrzać kolejne 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i czosnek – zeszklić i następnie dodać do wołowiny. Wrzucić również pokrojoną marchewkę. – całość dusić około 1 godzinę na małym ogniu z przykrywką. Po tym czasie dodać pokrojoną w słupki paprykę i sól – dusić kolejną godzinę. Na koniec doprawić do smaku.
Całość gulaszu to około 1800 kcal (6-8 mniejszych porcji)
Podawać z kaszą/ryżem/ziemniakami i surówką.
Twój komentarz