mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
15 Maj

Chili con carne z ryżem

   

Składniki: 

  • 500g mielonej wołowiny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula, 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy: 1 łyżeczka chilli, 1 łyżeczka kuminu mielonego, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka ksylitolu/cukru (aczkolwiek ilość wedle uznania ;) 
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub 2 świeże bez skórki
  • 1 papryka czerwona
  • 200g czerwonej fasoli ugotowanej/konserwowej
  • ok. 100 ml wody/bulionu

Na dużej patelni, na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starty czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę, mieszając zrumieniać z każdej strony.
Dodać pomidory. Wymieszać i doprawić ksylitolem/cukrem, pieprzem oraz szczyptą soli.
Przykryć i dusić przez około 20 minut na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Na koniec dodać fasolę i gotować pod przykryciem przez ok. 3 minuty.
Na koniec gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącą wodą/bulionem, tak aby powstało trochę gęstego sosu. 
Podawać z ugotowanym al dente ryżem.
 

Twój komentarz




POKAŻ