Pulpeciki w sosie koperkowo-pomidorowym
- 500 g mielonego mięsa (u mnie z indyka)
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 400 ml wody
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 80 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki posiekanego koperku
PRZYGOTOWANIE
Białą część pora pokroić. Zeszklić na łyżce oliwy pod koniec dodając posiekany czosnek. Doprawić solą, wymieszać, przykryć i dusić jeszcze przez ok. 2 - 3 minuty aż pory będą miękkie.
Mięso mielone i rozdrobnione pory umieścić w misce, doprawić solą, pieprzem, papryką i sosem sojowym. Dodać jajko oraz bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Uformować pulpeciki.
Krótko obsmażyć na oleju na patelni. W międzyczasie zagotować wodę w szerokim garnku. Wkładać do niego pulpeciki. Przykryć i gotować przez ok. 20 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy przewrócić.
Jogurt wymieszać z koncentratem i koperkiem, dodać do garnka z pulpetami, wymieszać i zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 2 minuty.
Podawać z kaszą/ryżem/ziemniakami i dowolną surówką.
Twój komentarz