mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
18 Maj

Pulpeciki w sosie koperkowo-pomidorowym

    

Pulpeciki w sosie koperkowo-pomidorowym

  • 500 g mielonego mięsa (u mnie z indyka)
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 400 ml wody 
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 80 ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżki posiekanego koperku


PRZYGOTOWANIE
Białą część pora pokroić. Zeszklić na łyżce oliwy pod koniec dodając posiekany czosnek. Doprawić solą, wymieszać, przykryć i dusić jeszcze przez ok. 2 - 3 minuty aż pory będą miękkie.
Mięso mielone i rozdrobnione pory umieścić w misce, doprawić solą, pieprzem, papryką i sosem sojowym. Dodać jajko oraz bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Uformować pulpeciki.
Krótko obsmażyć na oleju na patelni. W międzyczasie zagotować wodę w szerokim garnku. Wkładać do niego pulpeciki. Przykryć i gotować przez ok. 20 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy przewrócić.
Jogurt wymieszać z koncentratem i koperkiem, dodać do garnka z pulpetami, wymieszać i zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 2 minuty. 

Podawać z kaszą/ryżem/ziemniakami i dowolną surówką.

Twój komentarz




POKAŻ