Składniki na 4 duże porcje, bo robię od razu na 2 dni
- 1 kg mięsa mielonego (u mnie z indyka)
- 800g pieczarek
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- Przyprawy: sol, pieprz, papryka słodka, ostra i zioła do smaku
- 4 średnie pomidory
- Pęczek pietruszki
- 100g żółtego sera
- 250g makaronu (u mnie mieszanka: razowego, z soczewicy, ciecierzycy i co tam jeszcze w pojemniku było)
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojona cebule, pieczarki, czosnek i mieso, posypać przyprawami i podduszac.
- W międzyczasie ugotować makaron al dente.
- Na spod naczynia żaroodpornego wsypać ugotowany makaron, następnie podduszone mieso z pieczarkami, pokrojone pomidory (tutaj posypać ponownie przyprawami do smaku), posypać posiekana pietruszka, położyć plastry sera i piec w piekarniku 30 min 190 st.
Twój komentarz