mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
18 Czerw

Placki z truskawkami

Proste i szybkie, pyszne zarówno bezpośrednio po przygotowaniu jak i na zimno. Idealne do zrobienia np. na kolacje i do zabrania na I/II śniadanie do pracy 

 

Co potrzebujemy? 

  • 2 jajka 
  • 2 łyżki ksylitolu
  • Szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej, nie prosto z lodówki!)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 szklanka mąki pszennej (pół na pół zwykłej i razowej) lub mąki owsianej 
  • Duża garść truskawek 
  • + odrobina oliwy/oleju do smażenia 

Jajka ubić mikserem z ksylitolem, następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, wszystko zmiksować i odstawić na około 10 min. W tym czasie truskawki pokroic w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę/olej, wylewać ciasto na placki i układać po kilka plasterków truskawek. Przewrócić na druga stronę. Można podawać z odrobiną ksylitolu zmielonym na puder.

Twój komentarz




POKAŻ