mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
19 Czerw

Zapiekanka makaronowa z kalafiorem i kurczakiem

       

  • 500g fileta z kurczaka 
  • 1 mały kalafior 
  • 250 ml mleka/ śmietanki 
  • 3 jaja 
  • 80g startego sera 
  • natka pietruszki 
  • sól, pieprz, papryka ostra/slodka, czosnek do smaku 
  • + makaron pełnoziarnisty (ilość w zależności od ilości porcji) 


Filet drobiowy pokroić na małe kawałki. Kalafiora podzielić na różyczki niewiele większe od kawałków piersi. W naczyniu do zapiekania wymieszać kawałeczki piersi kurczaka z różyczkami kalafiora i wcześniej ugotowanym al dente makaronem.  Mleko/śmietanę wymieszać z rozmąconymi jajkami, tartym serem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami, wylać do naczynia żaroodpornego, dodać posiekaną pietruszkę i wymieszać. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w 180°C.
 

Twój komentarz




POKAŻ