mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
25 Marz

Jakie badania warto wykonać przed wizytą u dietetyka i dlaczego są one tak ważne?

Do niedawna, parametry antropometryczne, takie jak: waga, wzrost, wiek oraz stopień aktywności fizycznej zdawały się być wystarczające, by skomponować zbilansowaną dietę. Jednak równie ważnym – o ile nie ważniejszym – wskaźnikiem stanu odżywienia są wyniki badań laboratoryjnych.

Które badania warto wykonać, aby dieta była jak najlepiej dopasowana do stanu zdrowia? 

MORFOLOGIA KRWI Z ROZMAZEM

Morfologia krwi jest bardzo wartościowym badaniem, które pozwala wstępnie ocenić, jak wygląda kondycja naszego układu krwiotwórczego i odpornościowego. Pozwala zaobserwować rozwijającą się anemię(a co za tym idzie, uwzględnić w diecie większą ilość produktów bogatych m.in. w żelazo, witaminę C oraz witaminy z grupy B), infekcje i stany zapalne.Jest więc potężnym narzędziem, które daje wskazówki do dalszego poszukiwania źródła złego samopoczucia czy problemów zdrowotnych.

 

CRP

Podwyższone CRP świadczy o toczącym się w organizmie stanie zapalnym.

 

GLUKOZA NA CZCZO

podstawowe badanie przeprowadzane w celu oceny poziomu cukru we krwi. Choć nie daje całościowego obrazu wahań stężenia glukozy w organizmie, poranna hiperglikemia wróży problemy z gospodarką cukrową, które po przeprowadzeniu dalszej diagnostyki – najlepiej w postaci kilkupunktowej krzywej glukozowej i insulinowej – pozwalają potwierdzić takie schorzenia jakinsulinooporność czy cukrzyca.

 

PROFIL LIPIDOWY

w skład tego panelu wchodzi ocena stężenia cholesterolu całkowitego, lipoprotein LDL i HDL oraz triglicerydów. W ocenie profilu lipidowego bardzo ważne jest całościowe spojrzenie na gospodarkę tłuszczową – istotny jest nie tylko fakt, czy wynik mieści się w tzw. normie laboratoryjnej, ale także istotne są stosunki pomiędzy poszczególnymi frakcjami (np. optymalny stosunek LDL:HDL to 2:1).

 

PANEL TARCZYCOWY

TSH o hormon tyreotropowy (tyreotropina) wydzielany przez naszą przysadkę mózgową, który reguluje pracę tarczycy, jednak nic nie mówi nam o poziomach hormonów. Dlatego aby w pełni określić funkcjonowanie pracy tarczycy powinno się jednocześnie określić poziom fT3 (wolnej trijodotyroniny) ifT4 (wolnej tyroksyny). Jest to istotna informacja dla dietetyka, gdyż wyrównanie niedoborów pewnych składników może pozytywnie wpłynąć na pracę tarczycy, usprawniając jednocześnie tempo metabolizmu.

Dopełnieniem tych badań jest określenie miana przeciwciał przeciwtarczycowych (anty-TPO, anty-TG (przy objawach niedoczynności tarczycy), anty-TRAB (przy objawach nadczynności tarczycy)), które pozwalają określić, czy pacjent ma autoimmunologiczną chorobę tarczycy - ch. Hashimoto, czy ch. Gravesa-Basedova.

 

METABOLIT 25-OH-D3

inaczej witamina D3, której niedobory powszechnie występują, a jej wyrównanie poprawia pracę m.in. układu odpornościowego, pokarmowego oraz wspomaga walkę z nadmiernymi kilogramami. Oznaczenie wyjściowego poziomu witaminy D jest ważnym badaniem pozwalającym ustalić jej wyjściowe dawkowanie wyrównujące niedobór lub podtrzymujące prawidłowy poziom.

 

FERRYTYNA

pełni funkcję magazynu żelaza w organizmie, jej stężenie odzwierciedla zapasy żelaza w ustroju, jest najlepszym parametrem oceny niedoborów żelaza.

 

Oczywiście, poza wymienionymi badaniami istnieje jeszcze kilka równie ważnych parametrów, które warto wykonać szczególnie, gdy występują specyficzne objawy. Jednak wyżej wymienione badania są wystarczającą podstawą do stworzenia optymalnego planu żywieniowego, uwzględniającego ewentualne niedobory żywieniowe.

Aby nie stracić fortuny, warto zwrócić się po skierowanie na badania do lekarza rodzinnego, gdyż większość z tych badań można wykonać bezpłatnie.

Twój komentarz




POKAŻ