mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
12 Maj

Risotto z kurczakiem i pieczarkami w sosie sojowym

Potrawa jednogrankowa, czyli danie idealne na wynos

Składniki:
50g ryżu brązowego
140g fileta z kurczaka
5g oliwy
100g pieczarek
50g papryki
60g kiełków fasoli mung
3 łyżki sosu sojowego
czosnek, cebula, pieprz, sól i inne przyprawy do smaku

 

Przygotowanie

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojonego w kostkę kurczaka i smażyć przez kilka minut. Dodać pokrojoną w plastry cebulę i przeciśnięty ząbek czosnku. Smażyć kilka chwil i dodać pokrojone w kostkę grzyby i paprykę. Smażyć kolejne 3 minuty, przykryć i całość dusić ok. 5-10 minut (w razie potrzeby podlewając kilkoma łyżkami wody). Dodać kiełki i sos sojowy. Dusić około 2 minuty i pod koniec duszenia wsypać ugotowany ryż. Doprawić do smaku solą i pieprzem i posypać natką.

 

Porcja:
około 500 kcal
B: 39g 
WW: 55g 
T: 12g

 

Twój komentarz




POKAŻ