mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
12 Maj

Sernik z polewą czekoladową

Czy wiesz, że...
Sernik to jedno z najzdrowszych ciast (pod warunkiem, że nie zasypiemy go kilogramem cukru), ponieważ dostarcza sporą ilość białka. 

Kawałek takiego ciasta oprócz przyjemności, daje również uczucie sytości. 

Składniki:
Masa serowa:
8 jajek 
1200 g twarogu półtłustego (z dużej kostki)
150 g masła
125 g ksylitolu 
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
3 łyżki rodzynek namoczonych w alkoholu

Polewa:
60 g ksylitolu 
20 g kakao ciemnego
20 ml wody 
20 g masła

 

 

Sposób przygotowania: 
Masa serowa:
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną masę - odstawiamy. 
W misce łączymy ksylitol z żółtkami, dodajemy twaróg, miękkie masło i mąkę ziemniaczaną - wyrabiamy na głądką masę. Następnie dodajemy ubite białka i lekko mieszamy. Dodajemy bakalię i wylewamy na tortownicę - pieczemy około 50 min w 180 st C. 
Sernika nie wyciągamy od razu z piekarnika, tylko trzymamy go około 15 min w wyłączonym piecu. 
Gdy ciasto ostygnie polewamy polewą.

Polewa: 
Składniki na polewę gotujemy na wolnym ogniu przez 5 min.

Twój komentarz




POKAŻ