mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
12 Maj

Sycące ciasteczka owsiane z czekoladą

Uwielbiam tego typu ciastka, świetnie sprawdzają się jako przekąska do kawy, ale również fajnie sprawdzają się jako przekąska do pracy, która oprócz dobrego smaku dostarcza dobrej energii :)

Składniki (około 14 dużych ciasteczek):
60 g masła
100 g ksylitolu/erytrolu
2 rozkłócone jajka
70 g mąki owsiane (lub zmiksowane samodzielnie płatki owsiane na mąkę) 
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
200 g płatków owsianych górskich 
50 g gorzkiej czekolady do posmarowania lub pokruszonej i dodanej do środka ciasteczek

 

 

Przygotowanie:
W misce utrzeć masło z erytrolem/ksylitolem na jednolitą masę. 
Stopniowo dolewać jajka, ciągle mieszając.
Przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia/sodą dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Dosypać płatki owsiane (i kawałki czekolady jeśli chcemy ciasteczka z kawałkami czekolady) i dokładnie wymieszać.
Rękoma formować z masy ciasteczka i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180* około 15 minut. Studzić na kratce.
Jesli chcemy ciasteczka z polewa czekoladowa 

Twój komentarz




POKAŻ