mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
05 Lip

Szakszuka

Są jej miłośnicy i przeciwnicy, ale kto nie próbował, myślę że warto :) 

SKŁADNIKI:
– 3 pomidory
– 3 jajka
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka ostrej papryki
– 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub bazylii
– 1 łyżka oliwy
– sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:
Na oliwie lekko podsmaż posiekany drobno czosnek. Do czosnku dorzuć pokrojone w kostkę (o boku ok 1-1,5 cm) pomidory. Pomidory powinny się poddusić 5-7 minut aż staną się miękkie i kostka przestanie być tak „regularna”. Jeśli pomidory miały w sobie mało soku podlej całość odrobiną wodą, aby na patelni było nieco sosu. To moment na dodanie przypraw – papryki i kuminu.

Twórz na patelni po jednym wgłębieniu, przesuwając nieco pomidory, a następie wbijaj w nie po 1 jajku. Całość dopraw solą i pieprzem. Na tym etapie możesz użyć pokrywki, co skróci czas przygotowania potrawy do ok 4-5 minut. Po ścięciu się jajek potrawę posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj najlepiej na patelni na której była przygotowywana.

Twój komentarz




POKAŻ