mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
31 Paź

Klasyczny jabłecznik

Ciasto idealne do popołudniowej jesiennej kawki. Uwielbiam ten zapach cynamonu unoszący się w całym domu.

Poza tym taki jabłecznik to doskonały sposób na wykorzystanie tzw. „spadów” – czyli jabłek, które swoim wyglądem nie zachęcają do jedzenia, ale w cieście sprawdzają się idealnie.

Składniki:

  • 160g ksylitolu
  • 4 jajka
  • 160g zimnego masła
  • 400g mąki (u mnie pół na pół zwykła z pełnoziarnistą)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1400g obranych jabłek, bez gniazd nasiennych
  • Cynamon – ilość wedle uznania (u mnie sporo)
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 1 szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st C. Formę (35 (lub40) x24x6) wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić.
  2. 100g ksylitolu zmiksować na puder, przesypać do miseczki i odstawić
  3. Do miski wrzucić 4 żółtka, masło, mąkę, proszek do pieczenia, 40g kyslitolu, aromat i wyrobić ciasto (najlepiej przy pomocy miksera).
  4. Z powstałego ciasta odważyć 500g, następnie rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Ponakłuwać widelcem i piec około 15 min (180 st C).
  5. Z pozostałej części ciasta uformować kulkę i włożyć do zamrażarki.
  6. Jabłka zetrzeć na tarce/pokroić/zmiksować (ja miksowałam, ale zostały niewielkie cząstki), dodać 20g ksylitolu, cynamon i podgotować w rondelku.
  7. Podpieczony spód posypać bułką tartą, następnie wyłożyć masę jabłkową i równomiernie rozprowadzić.
  8. Białka ubić z dodatkiem soli, następnie dodać wcześniej zrobiony puder i wymieszać. Masę wyłożyć na jabłka.
  9. Pozostałą część ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać po wierzchu.
  10. Ciasto piec 45 min w 180 st C.

 

 

Przepis jest delikatną modyfikacją przepisu „KLASYCZNY JABŁECZNIK” z Thermomixowego Cookido (cukier -> ksylitol [ale mniejsza ilość], odrobinę zmniejszyłam ilość masła, zmieszałam mąkę zwykłą z pełnoziarnistą)

Twój komentarz




POKAŻ