mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
21 List

Dietetyczna carbonara

Pewnie miłośnicy prawdziwej carbonary parskną śmiechem, ale taka wersja dla kogoś kto jest na diecie myślę że powinna być ok :) bo moge śmiało powiedzieć że ma o co najmniej połowę mniej kalorii niż ta standardowa

 

  • 40g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
  • 2 jajka
  • 40g szynki drobiowej/wieprzowej
  • 30g startego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 75g jogurtu naturalnego
  • Posiekana natka pietruszki/koperek
  • Sól, pieprz do smaku 

 

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotować al dente.
  2. W tym czasie w misce roztrzepać jaja, dodać starty ser, pietruszkę /koperek, przeciśnięty czosnek,  sól i pieprz, wymieszać.
  3. Na patelnie wrzucić pokrojoną szynkę i podsmazyc, następnie dodać makaron i chwilę podsmażać.
  4. Następnie zalać to masa jajeczna, ale nie dopuszczać do całkowitego ścięcia.
  5. Zdjąć z ognia i dodać jogurt, przemieszać.

 

Taka porcja to około 400 kcal

 

Twój komentarz




POKAŻ