mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
18 Gru

Śledzie pod pierzynką w wersji z burakiem

Boże Narodzenie to nie tylko karp, ale także śledzie na przeróżne sposoby 

Składniki:

  • Burak gotowany 50 g (1 mała sztuka)
  • Cebula 25 g (pół małej sztuki)
  • Jajo 50 g (1 sztuka)
  • Jogurt naturalny 50 g (2 łyżki)
  • Musztarda 10 g (1 łyżeczka)
  • Ogórek kiszony 50 g (1 sztuka)
  • Oliwa z oliwek 5 g (1 łyżeczka)
  • Ser żółty 15 g (1 plaster)
  • Sok z cytryny 3 g (1 łyżeczka)
  • Śledź solony 120 g (1 sztuka)
  • Ziemniaki 50 g 1 (mała sztuka)


Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach.
  2. Jajo ugotować na twardo.
  3. Śledzie wypłukać i pokroić na kawałki, następnie skropić sokiem z cytryny, wymieszać z drobno posiekaną cebulą, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i wyłożyć na dno salaterki.
  4. Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, wyłożyć na śledzie.
  5. Następnie dodać pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone, a na końcu starte buraki.
  6. Całość posmarować sosem jogurtowym z jogurtu, musztardy, soli i pieprzu.
  7. Wierzch posypać drobno posiekanym jajkiem oraz startym lub drobniutko posiekanym serem żółtym.

Twój komentarz




POKAŻ