mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
01 Luty

Bezglutenowy chleb gryczano-owsiany

Przepis stworzony specjalnie dla osób, które z różnych przyczyn są na diecie bezglutenowej (choroby autoagresywne - hashimoto, endometrioza, autyzm, celiakia)

Co potrzebujemy:
400 g mąki GRYCZANEJ
100g płatków owsianych BEZGLUETNOWYCH zmiksowanych na mąkę
600 ml wody
50 g drożdży
Łyżka soli
100 g siemienia lnianego/nasion chia
Opcjonalnie dodatkowo: nasiona słonecznika, pestki dyni

 

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wyrobić na gładka masę. Przelać do formy, odstawić na 20 min w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. Po tym czasie pięć 60 min, 185 st C.

 

Przepis na Thermomix:
Mąki, drożdże, sól i wodę umieścić w Thermomixie i wyrabiać 10 sekund w poz. 4, następnie wyrabiać przez 7 minut w poz. Interwał dodając resztę składników. Ciasto powinno być luźne. Wyłożyć do blaszki i pozostawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Piec 60 min w temperaturze 185°C.

Twój komentarz




POKAŻ