mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
01 Luty

FIT TARTA A'LA SNICKERS

 - jak dla mnie smakowa petarda 

SKŁADNIKI
MASA DAKTYLOWA
suszone daktyle – 400 g
gorąca woda – 200-250 ml

SPÓD
masło orzechowe 100% – 200 g
płatki owsiane – 100 g
masa daktylowa – 100 g
kakao np. Deco Morreno– 50 g

 

NADZIENIE

mleko – 350 ml
płatki owsiane – 100 g
masa daktylowa – 150 g
masło orzechowe 100% – 150 g
laski wanilii – 2 szt.

 

DEKORACJA
prażone orzeszki ziemne, niesolone – 150 g
pozostała masa daktylowa

PRZYGOTUJ
blender
formę do tarty o średnicy 24-26 cm

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy minimum na 2 godziny (najlepiej namaczać przez całą noc).

 

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ DAKTYLOWĄ
Namoczone daktyle przekładamy do misy blendera i miksujemy je na gładką jednolitą masę. Wodę z daktyli odstawiamy na bok.

 

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD TARTY
Do dużej miski przekładamy pastę z orzechów arachidowych, kakao, 100 g masy daktylowej. Mielemy płatki owsiane i dodajemy do miski. Całość mieszamy szpatułką. Jeśli spód będzie zbyt suchy – dodajemy wodę z daktyli.

Masę wykładamy na dno formy do tarty. Równomiernie ją rozkładamy, wyklejając nią brzegi formy. Wstawiamy do lodówki do zestalenia się.

 

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ
Mleko przelewamy do garnka i podgrzewamy. Laski wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i wrzucamy je do mleka. Gdy mleko się zagotuje, dodajemy płatki owsiane. Chwilę mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Do płatków dodajemy masę daktylową i pastę z orzechów arachidowych. Całość dokładnie mieszamy. Masę delikatnie blendujemy, następnie wykładamy ją na wcześniej przygotowany spód. Ponownie wstawiamy do lodówki do zestalenia.

 

KROK 4: DEKORUJEMY TARTĘ
Na wierzch tarty wykładamy orzeszki ziemne i lekko je dociskamy. Pozostałą masę daktylową przekładamy do worka cukierniczego i ozdabiamy nią tartę (opcjonalnie)

Twój komentarz




POKAŻ