mgr Katarzyna Oskroba-Buńko
01 Luty

Sałatka z granatem

  Uwielbiam sałatki z granatem, pomimo tego że kuchnia po jego przygotowaniu czasami przypomina rzeźnię **

Składniki na 5 porcji
duży owoc granatu - około 500 g
1 średnia sałata rzymska
2 garści rukoli
2 garści szpinaku baby lub roszponki
kawałek pora - 10 cm
120 g szynki parmeńskiej
200 g sera koziego miękkiego twarogowego

 

Składniki na prosty sos winegret
6 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżki soku z cytryny
po sporej szczypcie soli i pieprzu

 

Sposób przygotowania:
W jednej misce umieść porwane liście sałaty, szpianku i pokrojonego w cienkie plastry pora. Dodaj porwane kawałki szynki parmeńskiej, kawałki sera (np. nakładając łyżeczką), posyp owocami granatu. Składniki na sos wymieszaj i polej sałatkę. Całość wymieszaj.

 

1 porcja: ok. 350 kcal

Twój komentarz




POKAŻ